Vem är ansvarig för din ekonomi?

Nu ser vi hur t.o.m. mäklarna börjar tala om fallande bostadspriser och bankernas restriktiva utlåning anges som en av motiveringarna för detta antagande.  DN, SvD.

Detta väcker till liv en fråga jag häromdagen diskuterade med några välutbildade personer angående finanskrisen 2008. De hävdade att det var bankernas fel att privatpersoner i USA hade lånat för mycket. Jag försökte påtala för dem att så inte var fallet, utan ansvaret låg helt på privatpersonerna, och att vi i Sverige har en liknande problematik med folk som har lånat mer än de har råd med. Ansvaret för de dåliga lånen ligger dels de som lånat för mycket, dels väljarna som tillåtit regleringar av bank- och lånemarknaden som på ett eller annat sätt underlätta för privatpersoner att ta lån.

I slutändan handlar det alltid om detta. Du är ansvarig för din ekonomi! När du går till banken och frågar hur mycket du kan låna är svaret på den frågan hur mycket banken kan tänka sig att låna ut till dig. Inte hur mycket du har RÅD att låna. Hur mycket Just DU har RÅD att låna kan bara DU avgöra själv. Om du anser att du har råd att låna en miljon kronor, och banken säger att de kan tänka sig att låna ut två miljoner ändrar inte det det faktum att du bara ska låna max en miljon kronor eftersom det är vad du har råd med. Du kan inte låta vare sig banken eller någon annan bestämma över din egen ekonomi. Kan du inte själv ta ställning till hur mycket du har råd att låna bör du inte låna pengar av någon.

Orsaken att bankerna ofta kan tänka sig att låna ut mer än vad folk har råd med svaras statlig reglering av bankerna. Eftersom alla banker vet att staten håller dem under armarna försöker de maximera sina vinster genom att ta ökad risk. Ett enkelt sätt att tjäna pengar på ökad risk är att ge ut riskabla lån. Enda sättet att få bankerna att sluta med detta är att avreglera branschen på ett sådant sätt att:

1: Konkurrensen ökar

2: Lagregelera så att staten aldrig gör något för att rädda banker på fallrepet.

På så sätt ökar möjligheten till vinst för bankägare som ser till att driva banken med lägre riskprofil. Banker som satsar med för hög risk kommer över tid att gå i konkurs, med förluster för ägarna, vilket gör det lättare för lågriskbanker att skapa vinster över tid.

Detta inlägg publicerades i Banker, Boende, Ekonomi, Individens ansvar, Samhället. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar