Det svenska Anti-Rättssystemet

En läsvärd artikel är Läkartidningens intervju med den s.k. ”Barnläkaren” i brottsmålet rörande ett påstått barmhärtighetsmord på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Svenskt rättsväsende och polis får återkommande nationell och internationell kritik för sina brister. Nu är denna artikel givetvis inte någon sanningsaga, utan en redogörelse för hur barnläkaren upplevde kontakten med polis och rättsväsende. Denna kan precis som alla andra berättelser vara felaktig i delar eller sin helhet. För att bilda sig en uppfattning om hur polis och rättsväsende beter sig måste man dock läsa alla parters redogörelser. Som vanlig anser polis och rättsväsende att inget fel har begåtts, men man tänker ändå utreda saken, trots att man redan vet att inga fel har begåtts.

Vad är då så intressant med just barnläkarens berättelse? Jo det är att vi har att göra med en välutbildad person utan tidigare brottslig historik som väljer att rätt sakligt redogöra för upplevelserna runt åtalet efter att ha friats i en dom där åklagarsidans agerande kritiserat hårt även av åklagarens egna expertvittne.

Barnläkaren är utan tvivel chockad över hur rättsväsendet fungerar, och vilken behandling hon utsattes för. Hon anser sig ha misshandlats i cellen, utsatts för försök att störa sömnen, blivit förhörd av folk som saknar elementär kunskap i de ämnen hon förhörs kring samt dessutom ha mötts av polisers misstänkliggörande utanför förhörsrummet. Det är en sak att pressa den misstänkta i förhör, men att utanför förhören komma med kommentarer om vad man anser att den misstänkta har gjort hör inte till polisens jobb.

Ett talande citat från artikeln som påvisar hur barnläkaren upplevt åtalet:

”– Men att man fick behandla en människa så! Det visste jag inte. Då förstår jag hur förfärligt det måste vara när någon annan är fullständigt oskyldig, och kanske inte har en chef, som förstått att det här är något tokigt, och som kan ringa och ordna. Det här var fruktansvärt. Så här får det inte gå till i Sverige.”

Läs texten själv och fundera på om en person ska uppleva rättsväsendet så här! Om du inte anser det är det dags att just DU gör något för att förändra det. Eftersom inget av partierna i Riksdagen bryr sig om rättssäkerhet är det dags att rösta på något annat parti istället. Kom dessutom ihåg att hela åtalet grundar sig på inkompetens inom rättsväsendet, vilket har kostat barnläkaren nästan tre år av normalt liv, samt närapå fortsatt karriär.

Detta inlägg publicerades i Brott, Individens rättigheter, Myndigheter, Polisen, Rättsväsende, Samhället, Tjänstemän. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar