Sköna fakta

Enligt SCB:s undersökning om stödet för införandet av euron i Sverige skulle 80 % rösta emot idag, 11 % för och 8 % vara osäkra. Se artikel i SvD & DN.

Det är härligt att se att svenska folket för en gångs skull inte tror att storpolitiska lösningar kommer att gagna dem. Här ska man dock komma ihåg att stödet för euron var nästan uppe i 50 % när SEK sjönk i förhållande till EUR och USD tidigare i finanskrisen 1.0 samt nuvarande finanskris 2.0. Det är alltså svårt att tolka detta resultat enbart som att folk i gemen förstår att det inte är vettigt att införa storpolitiska enhetliga lösningar. Folk är rätt kortsiktiga, när SEK sjönk mot EUR och USD tidigare klagades det över något så banalt som att utlandssemestern blev dyr. Att vår egen valuta hjälpte oss att undvika kris och behålla arbetstillfällen i Sverige genom att marknadsmässigt prissättas mot omvärlden verkade inte vara intressant för svenska medborgare. Detta är dock till viss del en tolkning av den allmänna bilden som gammelmedia gav, och det är ju välkänt att det inte är Sveriges intelligentia som samlats på gammelmedias redaktioner. Folk i gemen kanske förstod bättre eftersom det inte blev något folkligt krav på euroanslutning.

Då nuvarande eurokris är så pass allvarlig resulterar den förhoppningsvis i en vaccinering mot framtida storpolitiska lösningar på valutaområdet.

Kanske kommer krisen också mynna ut i en folklig kritik mot FIAT-valutasystemet då detta är en av de grundläggande orsakerna till skuldkrisen. Förr eller senare kommer avbelåningen antingen leda till deflation, vilket ger ekonomiska problem för alla med lån. Alternativt kommer staterna skap hög inflation för att undvika deflation, vilket skapar minskat ekonomiskt utrymme för alla människor i samhället. Höginflationslösningen är antagligen den mest lockande för politikerna då den kanske kan ge möjlighet att skjuta problemen med hög belåning/avbelåning på framtiden utan att det blir så uppenbart för medborgarna att de får sämre ekonomiska förutsättningar.

Oavsett vilket är denna kris mycket nyttig för att få medborgarna att inse att det inte går att undvika ekonomiska problem på politisk väg. Ekonomiska problem kan bara undvikas genom en grundläggande sund ekonomisk styrning, och denna styrning måste ske på folklig nivå, inte politisk. För er som inte förstår varför detta är så viktigt rekommendera jag svenska Misesinstitutets utmärkta artikel som nämndes i ett tidigare inlägg.

Detta inlägg publicerades i Ekonomi, EMU, Politik, Samhället. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar