Sveriges bidrag till EFSF och ESM

Enligt DN ska EFSF och ESM sammanlagt få en utlåningskapacitet på 500 miljarder euro, varav Riksbankerna i EU ska erbjudas att stå för 200 miljarder EUR. Även E24 skriver lite om detta.

Riksdagen har redan beslutat att Sverige ska bidra till EFSF och ESM i förhållande vår andel av EU-ekonomin. Vad exakt detta innebär är givetvis svårt att säga, men jag ville i vart fall få en uppfattning. EU-avgiften baserar sig på landets BNI. Därför sökte jag efter siffror på detta, och hittade en artikel på Wikipedia där Open Euopes siffror för budgetperioden 2007-2013 presenterades. Där tog jag Sveriges EU-avgift och delade den med den totala avgiften för perioden. Resultatet blev att Sverige betalade ca 2,4 % av EU:s budget.

I enlighet med logiken ovan borde det alltså vara 2,4 % av de 200 miljarderna som svenska skattebetalare ska hosta upp, vilket motsvarar 4,8 miljarder euro. Omräknat till SEK blir detta ca 43,2 miljarder, eller 4800 kronor per man, kvinna och barn i Sverige. Som vanligt gäller att det är lätt för politikerna att vara generösa med andra människors pengar. Grundproblemet i krisen är ju att stater har lånat för mycket, och det kan INTE lösas genom att de lånar ännu mer. Det enda som kan lösa krisen är återbetalning av lån, samt konkurser och avskrivningar av det som inte kan betalas. Vad politikerna gör med sina räddningspaket är att köpa sig ytterligare tid vid köttgrytorna innan det smäller på allvar.

Detta inlägg publicerades i Ekonomi, EMU, EU, Staten. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar