Att navigera utan kunskap

Per Lindvall är ute och seglar i det blå, och påvisar stor okunskap om hur världen fungerar i denna artikel i E24. Hans världsbild påminner lite om de sjöfarare som skrattade åt de som föreslog tanken att jorden var rund.

Bland annat skriver Lindvall ”Samtidigt med dessa spekulativa bubblor har bland annat OECD konstaterat att för lite av det långsiktiga pensionskapitalet allokeras till långsiktiga och produktiva investeringar, som infrastruktur, miljöteknik och till växande små och medelstora företag till förmån för kortsiktigt dribblande med olika finansiella produkter”.

Som jag beskrivit i tidigare inlägg beror detta bland annat på att bankerna är reglerade så att de inte behöver ta ansvar för sina gärningar, vilket leder till fokus på kortsiktiga vinster. Lindvall bör läsa Misesinstitutes artikel om hur bank och valutasystem bör vara byggda för att undvika just de problem Lindvall listar upp.

Hela artikeln är fylld med icke underbyggda uttalanden, och att kommentera alla dessa känns onödigt. Följande uttalande är dock särskilt intressant att beakta eftersom det är en ren lögn som dessutom råkar vara enkel att bevisa. ”En transaktionsskatt skulle också sätta fokus på att fungerande stater faktiskt är en förutsättning för och adderar värde till marknaden, genom att det är staten som upprätthåller den rättsordning (”rule of law”) som är nödvändig för att en transaktion ska vara giltig och genomförbar, genom att parterna har möjlighet att få transaktionen rättsligt prövad och ger gällande rättigheter att ta över panter, säga upp lån, begära i konkurs osv.” Kan Lindvall leda detta i bevis? Givetvis inte, eftersom det inte finns vare sig forskning eller empiriska studier som påvisar att en stat behövs för vare sig fria marknader, eller rättsskipning. Det är tvärt om så att en stat i sig är en inskränkning på en fri marknad genom att staten lever på tvångsintagna pengar.

Nu är det nog inte så illa Lindvall ljuger, gissningsvis känner han bara inte till att rättsskipning och fria marknader har existerat utan stater ett flertal gånger under mänsklighetens historia, bland annat på Island. På så sätt påminner Lindvall om de som förfäktade idén om att jorden var rund med uttalanden som ”givetvis är jorden platt, annars skulle vi ju trilla av den”. Det är problematiskt att se bortom det man inte förstår eller känner till, Lindvalls artikel visar just på detta. En människas mentala horisonter kan hindra henne mer än något fängelse i världen.

Kom dessutom ihåg att en sådan här skatt skulle slå direkt mot svenska folkets pensioner, samtidigt som den berikar politiker och tjänstemän med mer pengar att spendera på sina luftslott. Vad vill du helst ha, pensionärer som får ut något av sina pensionspengar, eller politiker och tjänstemän som spenderar dessa pengar på administrationskostnader och prestigeprojekt?

Detta inlägg publicerades i Banker, Ekonomi, EU, Skatt, Staten, Statligt tvång. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar